OTA MEIHIN YHTEYTTÄ! - VARAUSPALVELU: 0300 870 886 |   KANSAINVÄLISET VARAUKSET: 0800 113 113 | HOTELLIEN YHTEYSTIEDOT | Avoimet työpaikat
SEURAA MEITÄ:
    • CROWNE PLAZA HELSINKI
    • HOTEL INDIGO HELSINKI - BOULEVARD
    • HOLIDAY INN HOTELLIT SUOMI
    • CROWNE PLAZA HELSINKI
    • HOTEL INDIGO HELSINKI - BOULEVARD
    • HOLIDAY INN HOTELLIT SUOMI
IHG Rewards

Hotelli Hesperia – 50 vuotta

Vuonna 2022 hotellimme vietti 50-vuotisjuhlaa! Alkuperäinen Hotelli Hesperia avattiin 20.5.1972.
Hotelli avattiin uudistuneena vuonna 2005 Crowne Plaza Helsinki -nimellä.
Toinen loistelias uudistuminen valmistui 2020, jolloin hotelli nimeen liitettiin jälleen Hesperia-liite.

Hesperian tarina

Hesperian ainutlaatuisen tarinan voi jakaa Hesperia nimen ja puiston tapahtumien historiaan sekä itse hotellin tarinaan. Uudistetun Crowne Plaza Helsinki – Hesperia -hotellin tiloissa voit löytää näihin tarinoihin linkkejä niin ravintolassa, kokoustiloissa kuin yleisten tilojenkin yhteydessä.

LEGENDAARINEN HOTELLI HESPERIA

20.5.1972 avatulla Hotel Hesperia -hotellilla on pitkä historia. Se näytteli merkittävää roolia Helsingissä pidetyssä ETYK-kokouksessa. Hotelli Hesperia ja samana vuonna valmistunut Hotel Intercontinental olivat Helsingissä 1973 ja 1975 pidettyjen ETYK-kokousten vieraiden majapaikkoina.

TYKISTÖPIHAN RAKENNUKSET – SOTILASSAIRAALASTA KIRJASTOON

1700-luvun lopulla nykyisen Crowne Plazan ja sen viereisen hotellin paikkeille, kaupunkiin johtaneen tien varrelle, rakennettiin sotilassairaala ja varasto. Myöhemmin, Venäjän vallan aikana, alueelle rakennettiin kasarmeja tykistöä varten. Alue tuli tunnetuksi nimellä Tykistöpiha, mihin nykyisin yhä viittaa läheisen Tykistökadun nimi.

Suomen itsenäistymisen jälkeen Helsingin kaupunki osti alueen rakennuksineen kehittääkseen Töölön uutta kerros­talo­kaupungin­osaa. Suurin osa Tykistöpihan vanhoista rakennuksista oli pitkään kaupungin puhtaana­pito­laitoksen käytössä. Korttelin pohjoisosassa, nykyisen Crowne Plazan tontilla Kivelänkadun varressa, sijainneessa kaupunginosan vanhimmassa 1700-luvulla rakennetussa talossa, toimi myös aluksi lastentarha ja myöhemmin vuosina 1937–1968 Töölön kirjasto. Alueella kasvoi komeita puita ja sille oli kaavailtu julkista käyttöä, muun muassa 1800 hengelle mitoitettu konserttitalo. Vuonna 1968 koko vanha rakennuskanta purettiin paikalle rakennettavien hotellien tieltä. Tykistöpihan korttelin ja kirjastorakennuksen purkaminen ja kaavoitus suurhotelleille herättivät aikanaan arvostelua.

ALKUPERÄINEN HOTELLI HESPERIA

Alkuperäisen hotellin rakennutti Helsingin Osuuskauppa.  Hotellirakennuksen suunnitteli arkkitehti Pauli Lehtinen ja hankkeen sisustusarkkitehtina toimivat Jorma Valve sekä Maj Kuhlefelt. Silloisen sisustuksen design perustui Voitto Haapalaisen suunnittelemaan Prisma-kalustesarjaan, jota valmisti Martela. Hotellin tekstiilit suunnitteli Marjatta Metsovaara.

Hesperian rakennustyöt aloitettiin vuonna 1969. Avautuessaan hotellissa oli 285 huonetta, ravintoloita ja myymälöitä. Hotellirakennuksen edessä on alkuajoilta asti komeillut Kimmo Kaivannon 10 metriä korkea veistos Oodi 60 000 järvelle. Hotellin länsipuolen laajennusosa valmistui 1985. 

Hotellin tiloissa on toiminut myös legendaarinen Hesperia-yökerho. Kotimaisten laulajasuosikkien lisäksi yökerhossa piipahti silloisia maailman tähtiä, kuten Frank Zappa, Abba, James Brown ja Sammy Davies Jr. 1979–1998 järjestettiin legendaarinen Winter Carnival -tapahtuma keskellä talvea tammikuussa. Kansainvälistä samba- ja salsameininkiä toivat kaupunkiin orkesterit aina Latinalaisesta Amerikasta asti. Vuonna 1982 Hesperiassa avattiin Suomen ensimmäinen Black Jack -kasinopelipöytä.

Hotelli toimi Radisson SAS Hesperia nimellä syksystä 1997 alkaen. Radisson Sas kuitenkin luopui hotelli- ja ravintolatoiminnasta hotelli Hesperiassa vuoden 2003 loppuun mennessä. Hotellitoiminnot hankki tällöin Royal-Rest, joka kuitenkin myi hotelli Hesperian vuokraoikeuden ja kiinteistöön tehdyn projektisuunnitelman edelleen Restel Hotellit Oy:lle. Royal-Rest (myöhemmin Royal Ravintolat) kuitenkin operoi hotellin kokous- ja ravintolapalveluja aina vuoden 2018 loppuun asti.

HOTELLISTA TEHDÄÄN CROWNE PLAZA

Perusteellisen saneerauksen läpikäynyt hotelli avattiin uudelleen tammikuussa 2005 Crowne Plaza -nimellä. Saneerauksen yhteydessä ravintola- ja keittiötilat sekä huoneet uusittiin, legendaarisen Hesperian yökerhon tilalle tuli 2000 neliön suuruinen kuntokeskus. Hotellirakennuksen huonokuntoinen marmorijulkisivu korvattiin vaalealla graniitilla.

Crowne Plaza siirtyi Scandic Hotels Oy:n omistukseen Suomen suurimman hotellikaupan yhteydessä vuodenvaihteessa 2017-2018. Hesperia-nimi tuotiin hotellin nimeen takaisin vuoden 2019 alusta – Crowne Plaza Helsinki – Hesperia. Nimenmuutos oli osa Scandic Hotels Oy:n linjanvetoa, jonka mukaisesti hotellinimissä halutaan kunnioittaa perinteitä ja klassisia nimiä.

Joulukuussa 2019 käynnistyi Crowne Plaza -hotellin perusteellinen uudistustyö. Uudistuksen suunnittelu on helsinkiläisen sisustusarkkitehtitoimisto dSign Vertti Kivi & Co:n käsialaa. Crowne Plaza Helsinki – Hesperia avattiin uudistuneena lokakuun alussa 2020.

Crowne Plaza Helsinki – Hesperia -hotellin uudistuksen myötä haluamme nostaa esiin ainutlaatuisia tarinoita ja muistoja sekä kunnioittaa perinteitä ja klassisia nimiä. Hotellin uusi ruokaravintola kantaakin ylpeästi Hesperia Restaurant & Bar -nimeä. Keskeisellä paikalla hotellin aulassa toimiva baari on talon uusi sydän, joka tarjoilee listallaan myös muistoja Hesperian 70-luvun juomavalikoimasta. Toisessa kerroksessa Hesperia Ballroom ja Töölön 1800-luvun huvilatonttien nimiä kantavat kokoustilat ovat myös kokeneet ilmeen kohennuksen ja tämän päivän mukaisen tekniikan päivityksen.

HESPERIA NIMEEN LIITTYVÄ HISTORIA

Nykyisen Hesperian puiston paikalla sijaitsivat aikoinaan Töölön kylän suurimmat pellot. 1800-luvulla alue oli vielä selvästi varsinaisen kaupunkialueen ulkopuolella, ja siellä sijaitsi Hesperia-niminen huvila-alue ja ulkoravintola. Sen ja samalla nykyisen puiston nimi juontaa juurensa antiikin kreikasta. Hesperia tarkoittaa ”illan maata” tai ”läntistä maata”, joilla antiikin kreikkalaiset tarkoittivat toisinaan Italiaa ja toisinaan vieläkin lännempänä sijaitsevaa Espanjaa.

TÖÖLÖN KYLÄ LAHJOITETTIIN HELSINGILLE

Töölön kylä oli olemassa jo ennen Helsingin kaupunkia. Varsinainen kylä sijaitsi Töölönlahden länsi- ja pohjoisrannalla, mutta sen maihin kuului suurin osa nykyisestä Helsingin kantakaupungista. Vuonna 1640 Helsinki siirrettiin Vantaanjoen suulta Töölön kylään tuolloin kuuluneelle Vironniemelle, ja 1643 Kuningatar Kristiina lahjoitti koko Töölön Helsingille lisämaaksi. Nykyinen Töölö oli pitkään maaseutumaista aluetta, josta kaupunki 1800-luvulla vuokrasi joukon huvilatontteja. Niihin kuului muiden muassa Hesperia.

TERVEYSLÄHDE JA KAIVOHUONEOIKEUDET

Hesperian puiston tienoot tulivat suuremman kiinnostuksen kohteiksi ensimmäisen kerran vuonna 1758, kun kaupungin yhteismaalta, suunnilleen nykyisen Oopperatalon amfiteatterin eteläpuolelta löydettiin terveyslähde. Seuraavana vuonna kaupunki myönsi sitä koskeneet kaivohuoneoikeudet kauppias J. N. Myhrille kahdeksikymmeneksi vuodeksi. Myhr oli tuolloin yhteismaan vierellä sijainneen kaupungin tiilitehtaan sekä läheisen niityn vuokraaja. Hän rakennutti paikalle suurehkon kaivohuoneen, jossa ”kaivonjuonti” aloitettiin vielä samana vuonna.

HESPERIAN ALUEELLA MAJATALO JA KESÄRAVINTOLA SEKÄ SOKERI- JA TIILITEHDAS

Hesperian alueella sijaitsi Christian Schwarzin ”plantaasi”, jonka hän oli vuokrannut kaupungilta majatalonpito-oikeuksien kera 30 vuodeksi vuodesta 1806 alkaen. Schwarz katui kuitenkin jo muutaman kuukauden kuluttua tätä sopimusta ja anoi kaupungilta, että hän saisi luopua alueesta. Tähän ei kuitenkaan suostuttu, mutta hänen perikuntansa onnistui kymmenen vuotta myöhemmin siirtämään ”plantaasin” – ja vuokranmaksun – everstinna Alexandra Sanden Perskovitschevalle.

Vuonna 1809 tapahtuneen kammottavan palon jälkeen kaupungin jälleenrakennuskomitea kääntyi tukkukauppias F. Kiseleffin puoleen ja pyysi tätä siirtämään sokeritehtaan turvallisemmalle Hesperian alueelle. Kiseleff pyysikin sitten maistraatilta lupaa siirtää tehtaansa edellä mainitun Töölön tiiliruukin alueelle, jonka vuokraajaksi hän oli jo aiemmin ryhtynyt. Niinpä sokeritehdas rakennettiin suunnilleen nykyisen oopperatalon tienoille. Kiseleff antoi pystyttää sen vierelle myös ”villan” lähinnä oman perheensä kesänviettoa varten, mutta talosta vuokrattiin huoneita myös muille ihmisille.

Everstinna Sanden Perskovitscheva siirsi Schwarzin ”plantaasiin” liittyneet oikeudet ja velvollisuudet edelleen 1828 sveitsiläissyntyiselle sokerileipuri Christian Mennille, joka päätti perustaa kesäravintolan Töölönlahden rannalle. Mennin ravintola tuli heti suosituksi helsinkiläisten keskuudessa, ja asiakkaiden pyynnöstä hän järjesti sinne myös musiikkia. Menn vuokrasi myös huoneita kesävieraille mainostaen niitä sillä, että kamareista oli näköala merelle.

Mennin kuoltua vuonna 1834 yritteliäs ja monitoiminen tanssinopettaja J. C. G. Ståhlhane hankki saman vuoden lopulla järjestetyssä huutokaupassa ”Thölön” vuokraoikeudet itselleen. Ståhlhane ymmärsi musiikin päälle ja niinpä puutarhassa oli heti hänen ensimmäisen kesäkautensa avajaisiksi tarjolla lauluesityksiä huilun ja pedaaliharpun säestyksellä. Ståhlhane mainosti myös uudelleen alueelta löydettyä mineraalilähdettä ja kertoi nyt tarjoavansa terveellisiä ”kaivonjuonti-kuureja” etenkin vähävaraisille ihmisille, joilla ei ollut varaa ulkomaalaisiin tai ”keinotekoisiin” vesiin.

HUVITTELUN KESKUS TUHOUTUU, UUSI RAVINTOLA TILALLE

Vuonna 1847 erään ilotulituksen valmistelujen seurauksena Hesperian ravintola, sen sivurakennus sekä keilarata paloivat. Uusi, tarkoituksenmukaisempi ja tyylikkäämpi ravintola pystytettiin kuitenkin jo seuraavana vuonna 1848. Hesperian silloinen vuokraaja, Petter Sjögren, kaunisti eräiden tietojen mukaan myös puutarhaa, jota alettiin silloin nimittää myös puistoksi. Siellä järjestettiin runsaasti ohjelmaa, oli marionettiteatterin esityksiä, konsertteja, ilotulituksia. Alueella oli myös kiinalaistyylinen karuselli, kolme keilarataa sekä pieni teatteri.

”Töölön ravintola Hesperian puistossa oli kesäisin sen ajan Helsingissä kultaisen nuorison kokoontumispaikka. Monet monituiset ylioppilaskekkerit vietettiin tässä pääkaupungin ulkoravintolassa. Hesperiassa ei pidetty vieraskirjaa. Jos sellainen olisi ollut ja jos se olisi säilynyt, niin me sieltä nyt voisimme lukea monta armasta ja historiallista nimeämme. Aleksis Kivi ja hänen ystäväpiirinsä kuuluivat Hesperian kantajoukkoon.”

Uuden puistoravintolan kukoistuskausi päättyi vuoden 1858 elokuussa tapahtuneeseen tulipaloon. Seuraavana kesänä ravintolaa alettiin pitää alueen tulipalolta säästyneissä ulkorakennuksissa. Palosta aiheutuneet taloudelliset vaikeudet johtivat kuitenkin siihen, että tontti jaettiin kahtia. Sen pohjoisosaan perustettiin Hesperian saippua- ja kynttilätehdas.

Vuonna 1862 maistraatti päätti järjestää arkkitehtuurikilpailun uuden ravintolarakennuksen sekä venelaiturin, keilaradan ja puutarhapaviljongin suunnittelemiseksi Hesperiaan. Theodor Mellgren voitti kilpailun. Rakennustöiden aloittaminen viivästyi kuitenkin sen vuoksi, että Turuntietä ryhdyttiin juuri silloin oikaisemaan Hesperian kohdalta. Vihdoin vuonna 1873 Hesperiaan rakennettiin uusi ravintola, joka pystytettiin suunnilleen entisen, viisitoista vuotta aiemmin palaneen rakennuksen paikalle. Ravintolasta tuli kummajainen. Alakerta muurattiin tiilistä ja sen päälle siirrettiin toiseksi kerrokseksi vanha puutalo Mikonkadulta. Uuden ravintolanpitäjän P. G. Nymarkin vastuulle määrättiin myös puistoalueen kunnostaminen.

Uusittu Hesperia näyttää heti saavuttaneen entisen, vankan sijansa helsinkiläisten sydämissä: ”Korkeasaari on saanut mahtawan ja tawallansa ”rehellisen” kilpailijan. Se on Hesperia Töölössä, toinen, uusi, tahi pikemmin uudistettu, kansan yleinen huwipaikka. Kun ”siiwo” palwelustyttö ei uskalla herraswäeltänsä pyrkiä Korkeasaareen eikä kukaan ”kunniallinen waimo-ihminen” rohkene kainostelematta kertoa olleensa siellä huwituksilla, niin käynnistä Töölössä kuullaan jo puhuttawan ani tawallisena asiana. Töölön julkisa rawintola on jo itsessään kuin muu ”wahwa warustus” siisteydelle ja järjestykselle. Karuselli, tanssikatos ja mukawat wirwoitus-pöydät istuiminensa, keikkalaudat ja kiipeysriuwut, riweissä seisowain wanhain lehtipuiden wartioimalla awopaikalla, tässä yleisen maantien ja tywenen lahden ynnä rautaradan wälisellä, hiekka-käytäwillä warustetulla wiheriällä alanteella – kaikki on niin rauhaisen ja soweliaan julkista.”

1886 ravintoloitsija Forström sai siirtää kesäteatterin lähemmäksi ravintolaa. Forström antoi pystyttää paikalle myös suuren sirkushallin. Viipurin Sanomat kuvaili paikkaa vuonna 1889: ”Kesäisten helsinkiläisten mieluisampia olinpaikkoja on Hesperia Töölönlahden rannalla, kaunis ja sopuisa puisto. Ravintola on warustettu leweillä werannoilla ja muilla mukawuuksilla. Kesäteatteri on rawintolan edessä, jossa jo eilen alotettiin kesäsesonki. Täällä on muina kesinä toimittanut musiikkia mikä soittokunta milloinkin, mutta nyt on hra Forström, rawintolan pitäjä, hankkinut oman orkesterin, että, jos hän yhtä hywin kuin ennen pitää huolta yleisön muustakin huwittamisesta,  on Hesperia tänä kesänä vielä entistä enemmän wetäwä yleisöä luokseen”

Forströmin vuokrakausi ja sen mukana ravintolatoiminta päättyi Hesperiassa vuoden 1892 huhtikuussa. Rakennukseen järjestettiin koulutiloja ja sen ympäristö aidattiin koulun pihaksi, huvittelulaitteet myytiin ja puisto muutettiin julkiseksi puistoksi.

(Lähteet; Wikipedia ja Helsingin kaupungin rakennusviraston julkaisut; Hesperian ja Hakasalmen puistot / Puistohistoriallinen selvitys)

IHG partners